You are currently viewing Inkomstenbelasting 2023 nog doen? Let hier op!

Inkomstenbelasting 2023 nog doen? Let hier op!

Vanaf 1 maart 2023 gaat er weer het een en ander veranderen op het gebied van inkomstenbelasting. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de nieuwe regels en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw belastingaangifte.

Allereerst is er goed nieuws voor mensen met een laag inkomen. Het belastingtarief in de eerste schijf, voor inkomens tot €20.000, wordt verlaagd van 37,10% naar 37,03%. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Het belastingtarief in de tweede schijf (tot €35.000) en derde schijf (tot €70.000) blijft hetzelfde, namelijk 37,10% en 49,50%.

Voor ondernemers verandert er ook het een en ander. Zo wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van €6.670 naar €6.440. Dit betekent dat je als ondernemer minder aftrekposten hebt en dus meer belasting moet betalen over je inkomen. De arbeidskorting wordt daarentegen wel verhoogd. Dit is een belastingkorting die je krijgt als je werkt en die ervoor zorgt dat je netto meer overhoudt. De verhoging van de arbeidskorting geldt voor inkomens tot €35.000.

Een andere belangrijke verandering heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 1 januari 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd met 3% per jaar. Dit betekent dat je elk jaar minder hypotheekrente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit kan vooral van invloed zijn op huiseigenaren met hoge hypotheken.

Let op: deze veranderingen gelden voorlopig alleen voor het belastingjaar 2023. Het is dus nog niet bekend of de regels na 2023 hetzelfde blijven of weer veranderen.

Het is belangrijk om te weten dat het indienen van je belastingaangifte vanaf 1 maart 2023 kan worden gedaan. Je hebt tot 1 mei 2023 de tijd om je aangifte in te dienen. Als je langer de tijd nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je nog niet alle benodigde gegevens hebt ontvangen, kun je uitstel aanvragen tot 1 september 2023.

Tot slot is het verstandig om je belastingaangifte te laten doen door een deskundige. FinWoo Bookkeeping & Tax kan je hierbij helpen om alle aftrekposten te vinden en ervoor te zorgen dat je niet te veel belasting betaalt. Zo weet je zeker dat je het maximale uit je belastingaangifte haalt en voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Boekhouder gezocht? Lees waarom FinWoo Bookkeeping & Tax jouw ideale partner is!

Leave a Reply